Voor informatie over de auteur van deze blog kunt u schrijven naar: cordialiter@gmail.com

vrijdag 14 december 2012

Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará


Van de genoemde religieuze instituten wordt aan jullie uitgebreid voorgesteld die van de ’’Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará’’ (ook Servidoras genoemd), die in weinig jaren meer dan 1.000 leden heeft bereikt en doorgaat met het steeds meer opwekken van het interesse van de jonge vrouwen die zich aangetrokken voelen tot het geconsacreerde leven. Het is al genoeg om te denken dat ze ongeveer een negentig novicen en postulanten hebben, niet meegeteld de talrijke aspiranten. Het is een echte buitengewone steeds doorlopende groei. Alleen God kan de schepper zijn van zo een triomf van liefde!

De Servidoras zijn over het algemeen van het actieve leven, maar zij hebben ook enkele slotkloosters voor hen die zich geroepen voelen tot het contemplatieve leven. Zij van de tak van het actieve leven strijden de goede strijd van het geloof op allerlei gebieden: van het apostolaat met de jongeren tot die met de ouderen, van de naasteliefde tot de armen tot het apostolaat van de culturen, van de externe missies tot het apostolaat in de parochies. Ze zorgen voor kleuterscholen, scholen, uitgeverijen, geestelijke oefeneningen, zomerkampen, verzorging van de gehandicapten en de zieken, apostolaat van de roepingen, materiele hulp van de verhongerde armen, etc. Kortom, overal is er evangelisatie nodig, de Servidoras zijn aanwezig met hun vreugdige en vurige apostolische ijver.

Pater Carlos Miguel Buela, Stichter van de Religieuze Familie van het Mensgeworden Woord (waar de Servidoras de vrouwelijke tak  van zijn), was in staat om aan deze zusters een ‘’apostolische’’ en ‘’missionarische’’ geest over te brengen waarmee men makkelijk aangestoken wordt. In de ‘’Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará’’ merkt men de ‘’dorst’’ op voor de redding van de zielen die de Heilige Ignatius van Loyola en de Heilige Alfonsus Maria van Liguori ook hadden.

In tegenstelling tot andere religieuze ordes die geen vouwen accepteren die de leeftijd van 35 jaar hebben bereikt, de Servidoras accepteren kandidaten van elke leeftijd, mits zij concrete signale van roeping hebben. De jonge vrouwen die geen goede geestelijke begeleider hebben kunnen vinden, kunnen toch een religieuze ervaring in een van hun kloosters opdoen, waar ze geholpen kunnen worden om een gezonde keuze te maken. Verder is het mogelijk om een goede geestelijke begeleiding te vinden tussen de talrijke priesters van de mannelijke tak van de Religieuze Familie van het Mensgeworden Woord, die een goed doctrineel en spiritueel onderricht zijn.

Zij die verlangen om het geconsacreerde leven in de religieuze familie te omarmen, moeten niet alleen de geloftes van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid afleggen maar ook een vierde gelofte van de slavernij aan Maria, volgens de leer van de Heilige Luigi Maria Grignon van Montfort. Deze gelofte bestaat uit een dochterlijke slavernij van liefde waarmee men zich totaal geeft aan Jezus door middel van Maria.

Het is meeslepend de apostolische ijver te constateren van dit jeugdige religieuze instituut. Hopelijk zet de Heer voort met het overstromen van talrijke roepingen. Er zijn veel zielen nodig die zich toewijden aan het apostolaat, niet alleen op het gebied van de missie buiten, maar ook binnen Europa, waar helaas de secularisatie en het materialisme heersen.

Wie een religieuze ervaring op wil doen bij de Servidoras, of eenvoudig informatie wil vragen over het geconsacreerde leven, kan zich in contact stellen met deze zusters schrijvend naar het volgende e-mailadres: c.sterrederzee@servidoras.org